Vuosikertomus 2023

Olemme lähellä, näemme kauas.

Turku Energia on Varsinais-Suomen johtava energiayhtiö ja yksi Suomen suurimmista alan yhtiöistä. Turku Energia on valaissut ja lämmittänyt koteja, tehtaita ja toimistoja Aurajoen rannoilla jo 125 vuoden ajan, vuodesta 1898. Olemme olennainen osa Turun seudun arkea. Tuotamme, jakelemme ja myymme sähköä, kaukolämpöä- ja jäähdytystä sekä höyryä. Tarjoamme asiakkaillemme ympäristöä, elämänlaatua ja kilpailukykyä parantavia energiapalveluita. Tavoitteenamme on saavuttaa sähkön ja lämmön tuotannossamme hiilineutraalius vuonna 2029.

Turku_Energia_11

Liiketoimintayksikkömme ovat:

2024-04_Turkuenergia_organisaatiokaavio_k-(2)

Turku Energian tytäryhtiöt ja omistusosuudet

Turku Energia Sähköverkot Oy (100 %)
Turku Energia Sähköverkot Oy on kokonaan Turku Energian omistama tytäryhtiö. Turku Energia Sähköverkot huolehtii toimialueellaan Turussa sähköntoimituksesta asiakkailleen, konsernin sähköverkko-omaisuuden hallinnasta ja kehittämisestä sekä verkon toimitusvarmuudesta ja verkkopalvelusta.

Turun Seudun Kaukolämpö Oy (60,75 %)
Turun Seudun Kaukolämpö Oy on seudullinen kaukolämmön siirtoyhtiö. Sen muita osakkaita ovat Kaarinan, Naantalin ja Raision kaupungit sekä Fortum Power and Heat Oy.

Turku Energian osakkuudet ja omistusosuudet energiantuotannossa

Turun Seudun Energiantuotanto Oy (43,5 %)
Yritys toimittaa osakkailleen lämpöä, jäähdytystä ja sähköä. Yhtiön muut osakkaat ovat Fortum Power and Heat Oy sekä Naantalin kaupunki. Turku Energia hankkii TSE:ltä Naantalin voimalaitoksella, Orikedon biolämpökeskuksessa ja Kakolan lämpöpumpuilla tuotettua lämpöä, jäähdytystä ja sähköä.

Svartisen Holding AS (34,74 %)
Yritys omistaa vesivoimalaitososuutta hallitsevan norjalaisen Eastern Norge Svartisen AS:n koko osakekannan sekä lisäksi 10 prosentin osuuden Etelä-Norjassa toimivasta vesivoiman tuotantoyhtiö Hafslund Produksjon Holding AS:stä. Muut osakkaat ovat Vantaan Energia Oy ja Keskusosuuskunta Oulun Seudun Sähkö.

Suomen Hyötytuuli Oy (12,5 %)
Suomen suurimpiin kuuluva tuulivoimayritys tuottaa tuulisähköä Porissa ja Raahessa sijaitsevissa tuulivoimalaitoksissa sekä kehittää aktiivisesti uutta tuotantoa.

Voimaosakeyhtiö SF Oy (3,79 %)
Turku Energia omistaa Voimaosakeyhtiö SF:stä 3,79 %. Voimaosakeyhtiö SF omistaa Fennovoima Oy:stä 97,6 prosenttia. Fennovoima keskittyy toiminnallisesti Pyhäjoen voimalaitospaikan ylläpitoon.

Kolsin Voima (22,5 %)
Kolsin Voima on viiden suomalaisen energiayhtiön omistama vesivoiman tuotantoon keskittynyt yhtiö, josta Turku Energia omistaa 22,5 %. Yhtiön omistuksessa ovat  Kokemäenjoessa  ja Kymijoessa sijaitsevat Kolsin, Korkeakosken ja Koivukosken vesivoimalaitokset. Yhtiön muut omistajat ovat Oulun Energia Oy, Vantaan Energia Oy, Pori Energia Oy ja Oulun Seudun Sähkö.